Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń cielęca z winnymi jabłkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9786
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1455
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9786
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1455
Składniki
ok. 90 minut.
Tymianek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i drobno je posiekać. Orzechy laskowe pokroić na małe kawałki, wymieszać je z ziołami, masłem i bułką tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
Szalotki oczyścić, przekroić wzdłuż na pół. Jabłka umyć. Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, natrzeć solą i pieprzem ze wszystkich stron. W brytfance rozgrzać olej, zrumienić na nim cielęcinę. Po ok. 5 minutach smażenia dołożyć do mięsa szalotki i jabłka. Całość podlać cydrem. Na pieczeni rozłożyć masę ziołowo-orzechową, lekko ją docisnąć do mięsa.
Brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piec 40 minut. Gotową pieczeń, szalotki oraz jabłka wyjąć z brytfanki, trzymać w cieple, żeby nie wystygły.
Sos z dna brytfanki przelać przez sitko do garnka. Zagęścić zasmażką błyskawiczną. Zagotować, ewentualnie przyprawić do smaku. Pieczeń podawać z jabłkami i szalotkami. Polać przygotowanym sosem.
Dobrej jakości cielęcina (od 2-3-miesięcznych sztuk karmionych mlekiem) ma bladoróżową barwę, kruchą i jędrną tkankę obrośniętą białym tłuszczykiem. Najlepsze gatunkowo części tuszy cielęcej to udziec, górka i nerkówka.
Porcja 650 kcal.Źródło: Życie na gorąco