Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieróg z ryżem i kurczakiem"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 3,60 zł
Wartość odżywcza porcji 460 kcal. Białko 21 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 31 g.
Piersi kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem gałązek koperku, pokrojonej w ćwiartki cebuli i liści laurowych.
Ryż gotujemy na sypko według instrukcji podanej na opakowaniu. 5 jajek gotujemy na twardo.
400 g mąki przesiewamy i siekamy z 200 g masła. Dodajemy rum, szczyptę soli i odrobinę wody, wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na pozostałym maśle. Dodajemy pokrojone pieczarki, kurczaka i dusimy kilka minut.Następnie dorzucamy ryż, pokrojone w kostkę jajka, posiekaną natkę i koperek, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Na koniec zaprawiamy śmietaną rozmieszaną z 50 g mąki.
3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę, łącznie z bokami, wyłożoną papierem do pieczenia. Nadmiar ciasta odkrawamy. Przekładamy farsz ryżowy, formując go w kopiec. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim farsz, zlepiamy. Wierzch obficie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 40 minut w 200oC. Podajemy na ciepło z surówką, np. z kiszonej kapusty.Źródło: Rewia