Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i delikatne kluski twarogowe czyli pierogi leniwe, które smakują jak u mamy!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko mieszamy z twarogiem, a białko ubijamy ze szczyptą soli. Do twarogu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Białko sprawi, że kluseczki będą bardzo delikatne po ugotowaniu. Na stolnicę wsypujemy mąkę i dodajemy do niej twaróg wymieszany z jajkiem. Następnie bardzo delikatnie i sprawnie łączymy składniki. Staramy się to zrobić bardzo szybko, ale nie ugniatać zbyt mocno. Im dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie się bardziej lepiło i będzie wymagało więcej mąki, a im mniej mąki tym lepiej. Oprószamy tylko delikatnie dłonie, jeśli jest taka potrzeba.
Kluseczki wykrawamy tak jak lubimy – można zrolować wałek i odcinać tak jak kopytka lub odrywać małe kawałeczki i formować delikatnie w dłoniach. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy pierożki i gotujemy przez ok. 3 minuty od momentu zagotowania. Wyciągamy łyżką cedzakową z wody na talerz i podajemy od razu, ponieważ wtedy są najdelikatniejsze.