Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi takie przygotowywały w domu moja babcia i mama. Teraz robię je ja. Farsz przygotowuję na wołowinie, gdyż uważam, że nadaje im wyjątkowego smaku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
1. Wołowinę, marchew, seler, liść lubczyku, liście selera zalewam wodą. 2. Dodaję szczyptę soli, pastę maggi, moją przyprawę do zupy (suszona włoszczyzna, suszone liście lubczyku i selera, natka pietruszki). 3. Gotuję na małym ogniu ok. 1 h (powstaje wywar). 4. Studzę. 5. Mielę na maszynce do mięsa na średnich oczkach (4,5 mm) wołowinę i włoszczyznę. 6. Dodaję jajko, sól, pieprz, czubrycę zieloną. Jeżeli farsz jest za suchy można dodać jeszcze jajko lub trochę bulionu (wywaru). 7. Wywaru nie wylewam tylko przelewam do plastikowych pojemników lub woreczków i zamrażam. Przydaje się do robienia sosów do mięs pieczonych.
8. Do robota kuchennego wsypuję ok. 0,5 kg mąki, jajko, sól, wlewam zimną wodę. 9. Wyrabiam hakiem do powstania zwartej kuli. Ewentualnie jeszcze dosypuję trochę mąki. 10. Stolnicę podsypuję mąką i wykładam kulę (nie może lepić się do rąk). Dzielę ją nożem na 5-6 części. Każdą część wałkuję „ciepłym wałkiem” (wałek plastikowy do którego wlewam ciepłą wodę). 11. Z każdej części szklanką wykrawam koła. 12. Koło ciasta moczę wodą po połowie obwodu i nakładam łyżeczkę farszu. Sklejam. 13. Gotuję wodę ze solą i łyżką oliwy (oleju) i na wrzącą wrzucam pierogi. 14. Ugotowane pierogi wypływają na powierzchnię. 15. W czasie gotowania pierogów boczek wędzony kroję w kostkę i wytapiam na patelni (jeśli słabo się wytapia dodaję smalcu wieprzowego lub gęsiego). 16. Ugotowane pierogi odcedzam. 17. Podaję okraszone boczkiem i polane tłuszczem.