Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z zakwasu to świetny pomysł, jeśli masz ochotę na szybką przekąskę, a na wypiek chleba zabrakło już czasu. Świeży koperek fantastycznie dopełnia ten smak, a kleks śmietany dodaje lekkości. Placki możesz podawać samodzielnie, z duszonymi warzywami lub pieczonym mięsem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Do miski wlej zakwas, dodaj jajko, roztopione masło, cukier i sodę. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem. Następnie zacznij dodawać mąkę żytnią – najlepiej po łyżce, by sprawdzić, ile mąki wchłonie masa. Docelowo ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Drobno posiekaj koperek i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej tłuszcz i mocno rozgrzej. Nabieraj łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Możesz wyłożyć je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z zakwasu podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną, jogurtowym sosem lub warzywami.