Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwiczki wieprzowe"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9980
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9980
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Cebulę obierz, op łucz, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie poszatkuj. Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Polędwiczkę (lub dwie mniejsze) umyj, oczyść, osusz. Pozostaw w całości.
Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso. Obsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem.
Na tę samą patelnię, na której smażyłaś mięso, wrzuć poszatkowaną cebulę. Zeszklij ją. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż razem kilka minut. Gdy pieczarki się zrumienią, wlej na patelnię białe wino.
Zawartość patelni ogrzewaj, mieszając, kilka minut. W tym czasie alkohol odparuje, a sos się zredukuje. Dolej słodką śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem, gotuj do zgęstnienia. Polędwiczki pokrój w plastry, wrzuć do sosu pieczarkowego. Podawać z ryżem i młodymi warzywami.
Czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 3,70 zł.
Nie wiesz, ile czasu piec polędwiczkę, by się nie przesuszyła? Podziel jej wagę na pół, a uzyskasz maksymalny czas, jaki mięso powinno spędzić w piekarniku. Przy wadze 50 dag będzie to 20-25 minut.
Pieczarek podawanych na ciepło (np. w sosie lub zupie) nie musisz obierać ze skórki.Źródło: Świat kobiety