Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Półmisek prowansalski z tuszką królika"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 682
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 28
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 201
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 55
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 235
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 380
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 682
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 28
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 201
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 55
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 235
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 380
Składniki
Mięso pokrój na porcje. Czosnek posiekaj, domieszaj oliwę i majeranek, natrzyj mięso, odstaw na noc. Grzyby zalej 1/3 szkl. wrzątku, gotuj 20 minut. Warzywa obierz, pokrój na duże kawałki.
Połowę masła rozpuść na patelni. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony. Dołóż warzywa, smaż ok. 10 minut. Wlej wino, wsyp przyprawy, zwiększ ogień i duś przez 10 minut.
Gdy sos się zredukuje, przełóż mięso z dodatkami do naczynia wysmarowanego resztą masła. Wlej wodę z grzybami, ew. przykryj folią aluminiową. Zapiekaj 40-50 minut w 180°C.
Zlej do garnuszka sos z pieczenia. Zagrzej, wlej śmietankę i mieszaj, aż sos odparuje i zgęstnieje. Ewentualnie posól. Danie polej sosem, posyp pokrojonym szczypiorkiem i papryką.
Marynaty dla smakoszy
Twoje danie będzie równie wyborne, jeśli królika zamarynujesz w inny sposób. Do tego delikatnego mięsa pasowała będzie zalewa zrobiona z 3 łyżek ostrej musztardy, 2 łyżek tymianku oraz 5 łyżek oliwy.
Polej nią królika, dobrze wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce. A jeśli wolisz bardziej ziołowe smaki, natrzyj tuszkę granulowanym czosnkiem, suszonym tymiankiem, pietruszką, bazylią i słodką papryką w proszku.
W marynacie tego rodzaju królik powinien poleżeć minimum 24 godziny. Wtedy mięso będzie nie tylko aromatyczne, ale też kruche i bardzo soczyste.Źródło: Naj