Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyczne, pożywne
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 855
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9012
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1326
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 855
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9012
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1326
Składniki
Cebulę drobno posiekac, zeszklic. Kajzerkę namoczyc w mleku. Mięso wymieszac (najlepiej wyrobic ręką) z jajkiem, kajzerką, cebulką i przyprawami. Następnie formowac niewielkie kule, obtoczyc w mące i usmażyc na rumiano.
W rondlu zagotowac około 2 szklanek wody (może byc tez bulion). W oddzielnym naczyniu wymieszac śmietanę z mąkami, dodac trochę gorącej wody z rondla i energicznie wymieszac. Całośc wlac do gotującej się w rondlu wody i dokładnie, szybko wymieszac, tak by nie powstały grudki. Dorzucic posiekany koper, a następnie pulpety, zagotowac. Przykryc pokrywką , wyłączyc gaz i poczekac by pulpety zmiękły.
Tak przygotowane pulpety podaję z ziemniakami, ryżem lub kaszą jęczmienną i surówkami sezonowymi.