Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce dłuższy czas, zwykle jednak znikają szybko.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Śledzie namocz w zimnej wodzie na ok 1 godzinę. W tym czasie kilkakrotnie zmieniaj wodę. Na koniec śledzie osusz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
Cebulę pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju, dodaj drobno pokrojone śliwki, cukier, pieprz, koncentrat pomidorowy, ocet i duś jeszcze przez 2-3 minuty. Zostaw do wystudzenia.
Śledzie układaj w słoiku lub innym szklanym naczyniu warstwami na przemian z uduszoną cebulą. Przechowuj w lodówce. Najlepiej smakują następnego dnia.
Ja używałam śledzi na tackach pakowanych próżniowo. Jeśli używasz śledzi z solanki, to musisz je moczyć dłużej, nawet 2,3 godziny.