Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Quiche z bobem i krewetkami"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 947
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 947
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Mąkę połącz z 4 łyżkami masła i szczyptą soli. Wlej pół szklanki wody i zagnieć gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i odłóż do lodówki, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i obciąż grochem. Piecz w temp. 190°C z obciążeniem przez 15 minut, a potem przez 10 minut bez obciążenia.
Na patelni rozgrzej resztę masła. Wrzuć krewetki i podsmaż z obu stron, aż nabiorą różowego koloru. Bób oczyść i ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odstaw do wystudzenia i zdejmij łupinę. Jajka dokładnie roztrzep, lekko dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj ugotowany bób i wymieszaj.
Masę wlej na placek i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 170°C przez 10 minut. Parę minut przed końcem na wierzchu ułóż krewetki. Przed podaniem posyp koperkiem.Źródło: Na żywo