Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Razowe racuchy bananowe z jogurtem"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 836
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 836
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Kwaśne mleko przelej do miski. Dodaj do niego wszystkie rodzaje mąki, sodę oczyszczoną, cukier, 1 łyżkę miodu oraz rozmącone jajka.
dokładnie zmiksuj (ciasto powinno być dość gęste, jeśli tak nie jest, dodaj nieco więcej kwaśnego mleka). Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min, aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z sokiem z limonki oraz pozostałym miodem. Wstaw do lodówki, by się schłodził.
Banany obierz i pokrój w dość drobną kosteczkę. Dodaj do ciasta, delikatnie przemieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Na tłuszcz nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe racuszki. Smaż je do zrumienienia po obu stronach.
6. Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Układaj je w wieżyczki, smarując każdą warstwę sosem jogurtowym. Oprósz cukrem pudrem i ew. udekoruj sezonowymi owocami. Racuchy możesz też posmarować miodem.Źródło: Tina