Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Razowy ze słonecznikiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11301
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11301
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by ciasta się połączyły (przepis jak przygotować zakwas jest podany na stronie 35 przy przepisie na chleb z orzechami).
Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i wysyp otrębami. Przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godz., by ciasto wyrosło. Usuń folię. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta wodą, potem posyp otrębami.
Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 10 min. Następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz ok. 50 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Jeśli wolisz, by skórka chleba była miękka, przestudzony chleb włóż do foliowego woreczka. Część ziaren słonecznika można zastąpić pestkami dyni lub sezamem.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie