Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy teraz porę, kiedy możemy się rozkoszować pysznymi darami jesieni: cukinie, dynie, paprykę. Tak więc mając w spiżarni sporo różnych warzyw postanowiłam wykorzystać je i przygotować risotto z warzywami. warzywne risotto to pyszne, lekkie danie, które można nieco wzmocnić dodając np tartą mozzarellę albo zjeść w wersji delikatniejszej posypane tylko parmezanem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10752
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9182
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10752
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9182
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy aż do lekkiego zeszklenia
Do cebuli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy z cebulą, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy 2 - 3 minuty i dosypujemy ryż, który zalewamy częścią bulionu. Dodajemy fasolkę. Przykrywamy
Po 5 minutach dodajemy do ryżu pokrojoną w kostkę cukinię i dolewamy kolejną część płynu. Całość delikatnie solimy. Mieszamy i zakrywamy
Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut w razie potrzeby dolewając resztę bulionu i często mieszając. W międzyczasie przyprawiamy tymiankiem, ostrą papryką, estragonem i pieprzem
Gdy płyn odparuje, a ryż jest już miękki wyłączamy palnik i mieszamy całość ze startą mozzarellą ( opcjonalnie )
Wykładamy na talerze. Posypujemy tartym parmezanem