Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada nadziewana wołowiną"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10762
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9195
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10762
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9195
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Składniki
Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso. oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką mieloną. Smaż, aż mięso się zrumieni i odparuje woda. Masę przełóż do miski, dobrze wystudź, wymieszaj z jednym jajkiem.
Na patelni ponownie rozgrzej olej. Wsyp ziemniaki. Oprósz je solą i tymiankiem. Mieszając od czasu do czasu, smaż, aż się zrumienią (ok. 15 min). Przełóż je na talerz, wystudź. Paprykę osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Pomidory sparz, zdejmij skórkę. Poprzekrawaj je na ćwiartki, usuń środki z pestkami, a miąższ potnij w kosteczkę.
Na stolnicy posypanej mąką rozwiń ciasto, lekko je rozwałkuj. Rozłóż na nim mięso, pozostawiając przy brzegach po 2 cm wolnego miejsca. Mięso posyp ziemniakami, pokruszoną fetą, pomidorami i papryką. Ostrożnie zwiń roladę.
Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w 200 st. Pokrój w plastry, podawaj np. ze smażonymi ziemniaczkami i duszoną młodą kapustą.Źródło: Tina