Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu boskie, trzeba spróbować!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9983
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9983
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Filety opłukać, odsączyć papierowym ręcznikiem. Patelnię rozgrzać, przełożyć rybę, wlać mleko i doprawić świeżo mielonymi solą i pieprzem, można dodać też Fit up - przyprawę do ryb. Doprowadzić do wrzenia, zmiejszyć płomień i gotować na małym ogniu ok.10 min. Pod koniec ryba ma się łatwo rozdzielać widelcem. Rybę wyjąć z patelni. Mleko zlać do pojemniczka na później. W rondelku rozgrzać oliwę, domieszać mąkę, tak by powstał gęsty sos, pasta niemal. Gotować przez 1 min. mieszając. Zestawić rondelek z ognia, mieszając dolewać mleko, które zostało z gotowania ryby. Ma powstać gładka masa. Ponownie postawić na ogień, chwilkę gotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, do powstałej pasty wrzucić rybę podzieloną na kawałki, kapary, paprykę w proszku, czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Widelcem wszystko mieszamy i dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest jeszcze gorąca, to odstawić chwilę do schłodzenia. Przygotować dwa głębokie talerze - jeden z tartą bułką, drugi z rozmąconym jajkiem. Rozgrzać olej we frytownicy lub w głębokim garnku. Z masy rybnej uformować krokieciki, obtoczyć w jajku, w mące i wrzucać pojedynczo do tłuszczu. Usmażyć na złoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące, z kawałkami cytryny i majonezem.