Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z rybą, groszkiem i łososiem"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Mąkę i sól wymieszaj z posiekanym masłem, dodaj żółtko i mleko. Szybko zagnieć, zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
Pora pokrój w plastry, cebulę w kostkę, groszek odsącz z zalewy, łososia pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pora, podduś. Wystudź, połącz ze śmietaną, jajkami, groszkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj.
3/4 ciasta rozwałkuj, wyłóż nim posmarowane masłem foremki do tarty, spód lekko ponakłuwaj widelcem. Włóż kawałki łososia (może też być inna ryba lub krewetki), zalej sosem, przykryj pozostałym ciastem.
Możesz wyciąć dekoracyjne kształty i ozdobić każdą. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia przykryj tarty folią aluminiową.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień