Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tatar na plackach ziemniaczanych"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
ok. 50 minut
Dobrze namoczone wcześniej śledzie osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szalotki obrać, razem z koperkiem i korniszonami posiekać. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, miąższ (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione wymieszać w salaterce. Polać olejem i sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, grubo zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i wymieszać z ziemniakami. Wbić jajko, wsypać mąkę, wymieszać masę. Na patelni porcjami rozgrzewać klarowane masło. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron.
Na talerze kłaść po cztery placki ziemniaczane i porcję śledziowego tatara. Danie udekorować koperkiem, cytrynową skórką i plasterkami cytryny.Źródło: Życie na gorąco