Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przygotowałem dla Was pieczony udziec z sarny. Jest to idealne danie na obiad lub kolacje czy jako danie główne imprezy okolicznościowej. Także bardzo dobrze sprawdzi się jako świąteczny obiad. Co prawda czas przygotowania, a w zasadzie czas marynowania mięsa jest dość długi. To aż 48 godzin, ale finalny smak jest tego warty. Więcej Wam nie zdradzę Musicie się sami przekonać. Zapraszam
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Składniki
Przygotowanie naszego dania oczywiście zaczynamy od marynaty. W moździerzu bądź młynku rozdrabniamy pieprz oraz owoce jałowca. Następnie w miseczce mieszamy ze sobą wino oraz ocet. Do miseczki dodajemy roztarte przyprawy. Wszystko mieszając dodajemy powoli olej tak aby marynata Nam się nie rozwarstwiła. Ząbki czosnku obieramy i siekamy bardzo drobno, dodajemy do marynaty i mieszamy. Teraz gdy mamy przygotowaną marynatę przekładamy mięso na blaszkę. Dodajemy marynatę i wcieramy ją mocno w mięso. Następnie dodajemy liście laurowe oraz łodygi świeżego rozmarynu. Blaszkę przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 48h.
Po tym czasie zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i odstawiamy aby nabrało temperatury pokojowej na ok 40 min. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Następnie wkładamy mięso w rękaw do pieczenia wraz z marynatą i pieczemy 4h.
Upieczone mięso wyciągamy od razu z rękawa, najlepiej na deskę aby chwilę „odpoczęło”. Następnie udziec posypujemy z góry solą gruboziarnistą oraz dekorujemy świeżym rozmarynem. I w taki oto sposób nasz pyszny, aromatyczny udziec z sarny jest gotowy Smacznego!!