Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wołowo-wieprzowe burgery z salsą"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 496
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 944
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 230
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 496
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 944
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 230
Składniki
Obierz i posiekaj szalotkę. Zeszklij ją na łyżce oleju, dobrze wystudź. Mięso wołowe wymieszaj z wieprzowym. Dodaj ostudzoną cebulę. Oregano i kolendrę opłucz, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Posiekaj je i dołóż do mięsa (łyżkę kolendry odłóż do salsy). Wlej wodę, przypraw solą i pieprzem, dołóż musztardę sarepską. Masę bardzo starannie wyrób.
Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze listki. Mango obierz, pokrój w kosteczkę. Oczyść, posiekaj czerwoną i zieloną paprykę, chili oraz czerwoną cebulę. wymieszaj z odłożoną kolendrą. Wlej oliwę, przypraw sokiem z limonki, solą i pieprzem. Salsę schłodź.
Z masy mięsnej uformuj 4 kotlety, lekko je spłaszcz i usmaż na patelni grillowej z obu stron. Bułki poprzekrawaj, również zgrilluj. Spody posmaruj majonezem. Ułóż sałatę i burgery. Posyp salsą, przykryj wierzchami bułek. Wszystko złącz wykałaczkami, wbijając na każdą po 2 korniszony.Źródło: Tina