Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka pieczone w słodkich malinach"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
80 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 2,90 zł • Przepis na ok. 5 porcji
Naczynie do zapiekania smaruję olejem. Żeberka myję, usuwam błony, dzielę na małe kawałki (po 2-3 kostki). Następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obieram i kroję w piórka. Dno naczynia wykładam cebulą (2/3 z całości), na cebuli układam żeberka.
Mieszam keczup, dżem, sos worcester i sos sojowy, aż uzyskam gładki sos (można zmiksować). Tym sosem smaruję żeberka, wykładam na nie pozostałą cebulę.
Naczynie przykrywam (jeśli naczynie nie ma pokrywki, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej). Piekę w temp. w 180°C ok. godziny.
W takim sosie robię też żeberka na grillu. Obie wersje polecam! Elżbieta Połowniak ze Stalowej WoliŹródło: Kobieta i życie