Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zimny barszczyk ze śmietaną"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11303
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9849
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1462
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11303
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9849
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1462
Składniki
Buraki oczyść starannie, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach i wrzuć do garnka. Zalej 3/4 litra wody, posól i gotuj około 30 minut. Rozprowadź mąkę w kwaśnej śmietanie. Stopniowo dodawaj do zupy, uważając, aby się nie zwarzyła.
Gotuj całość jeszcze około 5 minut. Potem odstaw garnek z ognia i poczekaj, aż zupa wystygnie. W tym czasie obierz ogórka. Rzodkiewki oraz dymki oczyść. Opłucz kilka gałązek koperku. Pokrój wszystko dość drobno i wrzuć do garnka z zimną zupą, wymieszaj.
Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Możesz też wlać nieco zalewy z ogórków konserwowych lub sok wyciśnięty z cytryny. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój na kawałki. Zupę podawaj dobrze schłodzoną, z kawałkami jajek.Źródło: Świat kobiety