Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne, smaczne, proste.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Kurczaka przygotowujemy dzień wcześniej. Kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, ziołami, polewamy 2 łyżkami oliwy i wkładamy na noc do lodówki.
Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, pieczarki kroimy na duże kawałki (jeśli są średniej wielkości wystarczy przeciąc je na pół). Podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy połowę kostki grzybowej.
Kurczaka podsmażamy osobno na patelni, gdy zbieleje przekładamy do pieczarek. Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, curry, trochę ziół oraz pokrojonego w talarki pora i chwilę gotujemy.
Pod koniec przyprawiamy pieprzem, magą i zagęszczamy łyżką lub dwoma mąki. Gulasz nie powinien być zbyt gęsty. Posypujemy natką pietruszki.
Gulasz nakładamy do miseczek (najlepiej bulionówek). Z ciasta francuskiego wykroić należy koła większe o około 1 cm od szerokości bulionówek tak aby można nim było zakleić miseczki od góry. Boki dokładnie docisnąć do miseczek. Z reszty ciasta wykroić serduszka i wszystko zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (ciasto powinno mieć złocisty kolor). Bulionówki ułożyć na mniejszych talerzach, gdyż będą bardzo gorące. Na wierzchu każdej bulionówki (na cieście) położyć upieczone serduszko. Jemy z wkruszonym ciastem w gulaszu.