Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amatriciana to tradycyjne danie włoskiej kuchni, a dokładniej regionu Lacjum. Przepis na tę kultową potrawę zawiera długi makaron – bucatini lub spaghetti, podsmażony boczek oraz pecorino romano - twardy ser z mleka owczego. Taką formą żywili się głównie pasterze, a gdy do Włoch z Ameryki przywieziono pomidory, potrawa ewoluowała do obecnej, znanej na całym świecie formy. Klasyczna amatriciana z pysznym sosem pomidorowym trafiła w 2020 r. na listę Unii Europejskiej jako chroniony produkt rolno-spożywczy. Dla wzbogacenia smaku do dania można dolać odrobinę wytrawnego wina i dorzucić papryczkę chili.
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 101
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 67
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 57
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 123
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19671
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 101
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 67
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 57
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 123
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19671
Składniki
Zacznij pracę od pokrojenia boczku na kawałki (małe, równe prostokąty), po czym wrzuć go na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką (bez dodatku tłuszczu). Podgrzewaj na dużym ogniu, aby boczek stał się chrupiący i rumiany (uważaj, aby nie przypalić!). Dla podkręcenia smaku możesz wlać teraz odrobinę wina i poczekać, aż wino odparuje (ok. 5-7 minut).
Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż boczek na talerz. Na tej samej patelni (możesz dolać łyżkę oliwy) potrzymaj na ogniu papryczkę chili (w całości) ok. 1 minutę, aby stworzyć pikantniejszą bazę pod sos. Jeśli nie masz chili, pomiń ten krok i od razu po usunięciu boczku, przełóż na patelnię pomidory. Pomidory rozgnieć widelcem, by przyspieszyć proces. Dopraw solą i przesmażaj 10-15 minut, aby sos lekko zgęstniał. Pod koniec gotowania dodaj podsmażony boczek.
W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Uzyskaj stan al dente, po czym przełóż makaron bezpośrednio na patelnię z sosem i wymieszaj. W razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowania makaronu. Wyłącz palnik pod patelnią, wrzuć starty ser do sosu i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj danie i wykładaj porcje na talerz. Wierzch posyp tartym pecorino romano i posiekaną zieleniną.