Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amatriciana to tradycyjne danie włoskiej kuchni, a dokładniej regionu Lacjum. Przepis na tę kultową potrawę zawiera długi makaron – bucatini lub spaghetti, podsmażony boczek oraz pecorino romano - twardy ser z mleka owczego. Taką formą żywili się głównie pasterze, a gdy do Włoch z Ameryki przywieziono pomidory, potrawa ewoluowała do obecnej, znanej na całym świecie formy. Klasyczna amatriciana z pysznym sosem pomidorowym trafiła w 2020 r. na listę Unii Europejskiej jako chroniony produkt rolno-spożywczy. Dla wzbogacenia smaku do dania można dolać odrobinę wytrawnego wina i dorzucić papryczkę chili.
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4759
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 99
Polecam.
Odsłon: 590
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4759
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 99
Polecam.
Odsłon: 590
Składniki
Zacznij pracę od pokrojenia boczku na kawałki (małe, równe prostokąty), po czym wrzuć go na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką (bez dodatku tłuszczu). Podgrzewaj na dużym ogniu, aby boczek stał się chrupiący i rumiany (uważaj, aby nie przypalić!). Dla podkręcenia smaku możesz wlać teraz odrobinę wina i poczekać, aż wino odparuje (ok. 5-7 minut).
Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż boczek na talerz. Na tej samej patelni (możesz dolać łyżkę oliwy) potrzymaj na ogniu papryczkę chili (w całości) ok. 1 minutę, aby stworzyć pikantniejszą bazę pod sos. Jeśli nie masz chili, pomiń ten krok i od razu po usunięciu boczku, przełóż na patelnię pomidory. Pomidory rozgnieć widelcem, by przyspieszyć proces. Dopraw solą i przesmażaj 10-15 minut, aby sos lekko zgęstniał. Pod koniec gotowania dodaj podsmażony boczek.
W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Uzyskaj stan al dente, po czym przełóż makaron bezpośrednio na patelnię z sosem i wymieszaj. W razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowania makaronu. Wyłącz palnik pod patelnią, wrzuć starty ser do sosu i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj danie i wykładaj porcje na talerz. Wierzch posyp tartym pecorino romano i posiekaną zieleniną.