Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Arabski falafel"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 37
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 174
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 37
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 174
Składniki
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia, gdy podwoi objętość, starannie przepłukać i odcedzić.
Ziarna zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Zieleninę umyć, osuszyć, posiekać (część odłożyć), dodać do masy, wymieszać, doprawić do smaku.
Formować kotleciki. Jeśli nie będą się chciały sklejać, dodać jajko i bułkę tartą. Na rozgrzanej patelni rozgrzać porcję tłuszczu. Smażyć kotleciki na złoto z obu stron, odsączyć na ręczniku, udekorować zieleniną.
Do kotlecików podawaj sos w rodzaju tzatziki: gęsty jogurt z czosnkiem, cytryną, oliwą, solą, pieprzem i miętą.
ok. 55 minutŹródło: Twoje Imperium