Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki francuskie z kalafiorem i mięsem"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 174
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 174
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Składniki
Ciasto franuskie rozmrażaj 20 minut w pokojowej temperaturze. W tym czasie obierz marchewkę, ziemniaki, cebulę i czosnek. Warzywa pokrój w kosteczkę. Mięso zrumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz tymiankiem. Krótko razem zasmaż. Dodaj koncentrat i 70 ml bulionu. Duś razem 8 minut. Potem dołóż pomidory z puszki i przypraw masę mięsną na pikantnie solą oraz pieprzem. Ostódź.
Kalafior oczyść, mocz przez kilka minut w zimnej wodzie, wyjmij, osusz i podziel na małe różyczki. Gotuj 5 minut w lekko posolonej wodzie, odcedź, osącz. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj.
Z placka wytnij 6 kółek o śr. ok. 12 cm. Wylep nimi wgłębienia w formie na muffinki. Skrawki ciasta zagnieć, ponownie rozwałkuj. Z placka wytnij 6 kółeczek o śr. ok. 9 cm.
Babeczki napełnij mięsną masą. Do każdej wciśnij różyczkę kalafiora. Przykryj mniejszymi kółeczkami. Posmaruj żółtkiem. Piecz 35 minut w temp. 175 st.
Szpinak rozmroź, osącz na sitku. Pozostały kalafior oprósz mieloną kolendrą oraz płatkami chili, smaż 12 minut na reszcie oleju. Następnie różyczki kalafiora posyp cukrem. Smaż dalej, aż cukier skarmelizuje się. Wtedy dolej pozostały bulion.
Całość zagotuj, mieszając. Zagęść sosem pieczeniowym. Wymieszaj ze szpinakiem i duś jeszcze chwilę. Przy praw do smaku. Gotowe muffinki podawaj z kalafiorową jarzynką.
ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja 820 kcal.Źródło: Tina