Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki z wędliną i pomidorkami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1069
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 145
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1069
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 145
Składniki
Ciasto wyjmij z lodówki, rozłóż na blacie i każdy arkusz pokrój na 4 kwadraty. 100 ml mleka podgrzej w rondelku, rozpuść w nim masło (lub margarynę). Foremkę na muffinki (na 10 szt.) natłuść.
Mieszanką mleka i masła posmaruj wszystkie kawałki ciasta. Każde wgłębienie w foremce wyłóż czterema kawałkami ciasta (tak, by nachodziły na siebie i lekko wys tawały poza brzegi wgłębienia).
Pozostałe mleko ubij trzepaczką z jajkami. Przypraw solą oraz pieprzem (ew. także obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową.
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w plasterki. Dymki oczyść, opłucz. Posiekaj cebulki i szczypiorek. Plasterki salami pokrój natomiast w wąskie paseczki.
Przygotowanymi składnikami napełnij wgłębienia wylepione ciastem. Zalej je sosem mleczno-jajecznym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 25 min), aż sos się zetnie.
Babeczki lekko przestudź i wyjmij z foremki. Ułóż np. na paterze, udekoruj gałązkami natki albo trybuli.Źródło: Tina