Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakaliowe kluski z makiem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12342
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13193
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5454
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12342
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13193
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5454
Składniki
Mak wsypujemy na sitko, płuczemy. Dwa razy przelewamy wrzącą wodą. Dobrze osączamy.
Następnie trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ucieramy z miodem i rdzeniem wanilii. Mieszamy z orzechami, migdałami. Dodajemy rodzynki, figi i skórkę pomarańczową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną masła. Odcedzamy. Mieszamy z przygotowaną masą makową.
Przed podaniem potrawę można włożyć do formy żaroodpornej, przykryć piórkami masła i zapiec w temperaturze 200°C. Następnie udekorować.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 390 kcal, Białko 11,7 g, Tłuszcz 16 g, Węglowodany 46 gŹródło: Rewia