Do góry

Dania główne Przepis na:

'' Bakłażanowe pantofelki "

'' Bakłażanowe pantofelki

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 13327

Dodano:

Odsłon: 164

Pyszny warzywny posiłek, smakuje dzieciom i dorosłym. Może być daniem głównym i śniadaniem, na kolację raczej za ciężkie. Jemy oczami – czyli estetyka podania ma znaczenie.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 czerwne cebule
  • 1 większa marchewka
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ( w proszku )
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser gorgonzola ok.70 g
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
'' Bakłażanowe pantofelki "

Przygotowanie

  1. Bakłażany nacinamy nożem tworząc otwór w pantofelku i wydrążamy środek.
    Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę grubiej siekamy, wydrążonego bakłażana kroimy w 1,5 cm kostkę.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, cebulę, kostkę bakłażana , posiekane suszone pomidory , połówki oliwek i przyprawy.
    Wszystko przesmażamy około 10-15 minut.
    Pantofelek z bakłażana smarujemy olejem, środek solimy ,pieprzymy i nadziewamy przesmażonymi warzywami i kawałkami sera.
    Pantofelki pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
    Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i kwiatkami np. z pomidora i oliwki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 czerwca Jakie pomysłowe danie i smaczne,super:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 20 czerwca Dziękuję :) Jak tylko wypatrzę promocję na bakłażany to od razu robię , bo wszystkim smakowało.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń