Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bałkański pikantny tort"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
1. Cebulę obierz i pokrój drobniutko. Wrzuć na rozgrzany olej, a gdy lekko się zeszkli, dodaj całe mięso. Podsmaż je i zdejmij z ognia. Wymieszaj z czosnkiem wyciśniętym przez praskę i ziołami. Przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni podsmaż kostki dyni. Wymieszaj z mięsem. Makaron ugotuj, odcedź. Gdy przestygnie, domieszaj roztrzepane jajko i fetę pokrojoną w kosteczkę.
Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło. Dodaj mąkę i mleko. Podgrzewając, energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wyłóż połowę makaronu. Przykryj całym mięsem i resztą makaronu. Rurki możesz ułożyć w przeciwne strony - danie będzie efektownie wyglądało na talerzu. Zalej sosem beszamelowym i wstaw do piekarnika.
Piecz w 180oC 35–40 minut. 5 minut przed końcem posyp startym serem.Źródło: Naj