Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 360
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 160
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 360
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 160
Składniki
Przygotuj zakwas. Mąkę przesiej do wysokiego słoika i zalej wodą. Dodaj czosnek, a na wierzch połóż kromkę chleba razowego.
Na słój z zakwasem nałóż kawałek czystego płótna lub gazy i obwiąż sznurkiem lub gumką recepturką i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Jeśli nie masz czasu na robienie zakwasu, możesz kupić gotowy w butelce. Kiełbasę ponakłuwaj, przełóż do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i pokrojoną marchewkę.
Gotuj na niewielkim ogniu około 45 minut. Odcedź, a wywar zachowaj.
Wyjmij ugotowaną kiełbasę i pokrój w grube plasterki. Wywar zagotuj, dopraw zakwasem, dodaj łyżkę chrzanu i kiełbasę. l Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Zdejmij z ognia i zabiel śmietaną. Ugotuj jajka na twardo, obierz, przekrój na pół wzdłuż i udekoruj każdy talerz z zupą.
Czas przygotowania: 60 minut (nie licząc robienia zakwasu) 240 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień