Do góry

Dania główne Przepis na:

Barszcz biały

Barszcz biały

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Barszcz biały"

Składniki

  • 300 g białej surowej kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy łyżka tartego chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku marchewka
  • kawałek pora
  • 125 ml śmietany 22 proc. majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka na twardo Zakwas: 100 g mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruba kromka chleba razowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj zakwas. Mąkę przesiej do wysokiego słoika i zalej wodą. Dodaj czosnek, a na wierzch połóż kromkę chleba razowego.

  2. Na słój z zakwasem nałóż kawałek czystego płótna lub gazy i obwiąż sznurkiem lub gumką recepturką i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.

  3. Jeśli nie masz czasu na robienie zakwasu, możesz kupić gotowy w butelce. Kiełbasę ponakłuwaj, przełóż do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i pokrojoną marchewkę.

  4. Gotuj na niewielkim ogniu około 45 minut. Odcedź, a wywar zachowaj.

  5. Wyjmij ugotowaną kiełbasę i pokrój w grube plasterki. Wywar zagotuj, dopraw zakwasem, dodaj łyżkę chrzanu i kiełbasę. l Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

  6. Zdejmij z ognia i zabiel śmietaną. Ugotuj jajka na twardo, obierz, przekrój na pół wzdłuż i udekoruj każdy talerz z zupą.

  7. Czas przygotowania: 60 minut (nie licząc robienia zakwasu) 240 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń