Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barszcz czerwony z fasolą"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Składniki
Soję włóż do garnka, zalej 5 szklankami wody. Odstaw na około 12 godz., by napęczniała. Po tym czasie odlej wodę, soję przepłucz. Włóż do garnka, zalej świeżą wodą, gotuj 2-3 godz., aż będzie miękka. Posól pod koniec gotowania.
Obie fasolę oraz kukurydzę osącz z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Włóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela, zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu 20-30 min. Buraki opłucz, obierz ze skóry i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj je do garnka, zmniejsz ogień i gotuj 20-30 min, aż buraki zmiękną (barszcz ma delikatnie się gotować, by nie stracił koloru).
Z barszczu wyjmij wszystkie warzywa. Dopraw go do smaku cukrem, solą, pieprzem oraz octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodaj ugotowaną soję, czerwoną i białą fasolę oraz kukurydzę. Podgrzewaj na małym ogniu jeszcze ok. 5 min.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie