Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszcz czerwony z ziemniakami"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5393
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5393
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Składniki
Buraki wyszoruj starannie, obierz. Pokrój w paski lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełóż do kamiennego garnka lub słoika. Dodaj posiekany czosnek, wsyp pół łyżki soli. Całość zalej niegazowaną wodą mineralną. Na wierzchu połóż kromkę razowego chleba.
Naczynie przykryj i odstaw na tydzień. Jeśli na powierzchni pojawi się pleśń, usuń ją. W razie potrzeby, wymień kromkę chleba na nową.
Włoszczyznę (bez kapusty) oczyść, drobno poszatkuj. Przełóż do garnka. Zalej bulionem mięsnym (może być z kostki). Dodaj 1 liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy. Gotuj kolejne 20 minut. Dodaj domowy zakwas na barszcz (wraz z burakami). Gotuj jeszcze 15-20 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Osobno podaj śmietanę.
czas ok. 90 min; porcja – 250 kcal, cena 1,40 zł
Brak ci czasu na klasycznej wersji zupy? Użyj barszczu z kartonu. Podgrzewaj go 10 min z listkiem laurowym, zielem angielskim, przekrojoną na pół cebulą, ząbkiem czosnku i 2 suszonymi grzybami, dopraw.Źródło: Świat kobiety