Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszcz ukraiński"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 141
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 141
Składniki
Fasolę namocz. Następnego dnia zlej wodę, wlej świeżą. Ugotuj ziarna do miękkości. Buraki, marchewki i pietruszkę obierz, opłucz, osusz, posiekaj drobno. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową lekko rozmroź, przekrój na mniejsze kawałki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż buraki, marchew i pietruszkę, dodaj 2 liście laurowe oraz po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Smaż całość przez 2-3 minuty.
Kostki bulionu rozpuść w 6 szklankach wrzątku. Zalej warzywa. Dodaj ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 min. Po tym czasie dodaj pokrojoną fasolkę szparagową. Gotuj razem jeszcze 5-8 minut. Odcedź ugotowaną białą fasolę i dodaj do barszczu.
Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Barszcz zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą i?sokiem z?cytryny. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.
porcji, czas ok. 100 min; porcja – 290 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety