Do góry

Dania główne Przepis na:

Barszcz z młodych buraczków

Barszcz z młodych buraczków

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Barszcz z młodych buraczków"

Składniki

  • 1 duży pęczek botwinki (z buraczkami)
  • 2 średnie młode marchewki
  • 1 młoda pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 3 listki laurowe
  • po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • uszka z mięsem lub kapustą i grzybami
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, posiekaj wraz z łodyżkami. Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz. Warzywa przełóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 min. Następnie dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min.

  2. Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecedź przez sito. Barszczyk podawaj z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszczyk możesz też podać z młodymi ziemniakami z wody. Rada: Aby barszcz miał intensywny kolor, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego lub startego na tarce surowego buraka.

  3. Rada: Smakiem botwiny możesz też cieszyć się zimą. 3 pęczki botwiny z buraczkami umyj, drobno pokrój i włóż do słoików. Zagotuj w rondlu 1 l wody z 1 szklanką octu, 1 szklanki soli, listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu. Zalewę wlej do słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min.

  4. 60 minut. Porcja: 230 kilokalorii.

  5. Barszczyk możesz podać z młodymi ziemniakami z wody.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń