Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz z młodych buraczków"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1218
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 178
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 233
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1218
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 178
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 233
Składniki
Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, posiekaj wraz z łodyżkami. Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz. Warzywa przełóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 min. Następnie dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min.
Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecedź przez sito. Barszczyk podawaj z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszczyk możesz też podać z młodymi ziemniakami z wody. Rada: Aby barszcz miał intensywny kolor, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego lub startego na tarce surowego buraka.
Rada: Smakiem botwiny możesz też cieszyć się zimą. 3 pęczki botwiny z buraczkami umyj, drobno pokrój i włóż do słoików. Zagotuj w rondlu 1 l wody z 1 szklanką octu, 1 szklanki soli, listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu. Zalewę wlej do słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min.
60 minut. Porcja: 230 kilokalorii.
Barszczyk możesz podać z młodymi ziemniakami z wody.Źródło: Świat i Ludzie