Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz z młodych buraczków"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 714
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31341
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 714
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31341
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Składniki
Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, posiekaj wraz z łodyżkami. Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz. Warzywa przełóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 min. Następnie dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min.
Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecedź przez sito. Barszczyk podawaj z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszczyk możesz też podać z młodymi ziemniakami z wody. Rada: Aby barszcz miał intensywny kolor, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego lub startego na tarce surowego buraka.
Rada: Smakiem botwiny możesz też cieszyć się zimą. 3 pęczki botwiny z buraczkami umyj, drobno pokrój i włóż do słoików. Zagotuj w rondlu 1 l wody z 1 szklanką octu, 1 szklanki soli, listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu. Zalewę wlej do słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min.
60 minut. Porcja: 230 kilokalorii.
Barszczyk możesz podać z młodymi ziemniakami z wody.Źródło: Świat i Ludzie