Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Barszcz zabielany z jajkiem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Buraki oczyść, obierz, opłucz. Następnie potnij je w cienkie plasterki. Bulion zagotuj. Włóż do niego buraki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
Doprowadź do wrzenia i natychmiast zdejmij z ognia. Odstaw w chłodne miejsce na noc, aby wywar nabrał intensywnego smaku i koloru.
Następnego dnia całość przecedź. Wywar połącz z zakwasem buraczanym, przypraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z mąką, tak by nie było grudek. Domieszaj do wywaru. Barszczyk ponownie zagotuj i przypraw do smaku.
Jajka ugotuj na twardo. Odcedź, przestudź, polewając zimną woda. Obierz ze skorupki i potnij na połówki. Barszczyk rozlej do kokilek lub miseczek. Podawaj z jajkami.Źródło: Tina