Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barszczyk małorosyjski na żeberkach i kurczaku"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 122
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 122
Składniki
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>
Fasolę zalewam wodą tak, aby była całkowicie przykryta. Moczę przez noc. Następnie gotuję ją do miękkości w tej samej wodzie ze szczyptą soli. Burak szoruję, gotuję w łupince. Potem studzę, obieram i ścieram na na tarce o dużych otworach. Mięso myję.
Do garnka wlewam ok. 10 szkl. wody. Wkładam żeberka oraz udka kurczaka. Dodaję listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuję do miękkości (ok. 2 godzin). Ponieważ udko ugotuje się wcześniej, więc wyjmuję je z wywaru po godzinie. Kiedy żeberka będą już miękkie, wyjmuję je z garnka.
Mięso studzę, kroję na małe kawałki. Marchewkę oraz pietruszkę obieram, myję. Marchewkę kroję w cienkie plasterki, a pietruszkę w drobną kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Dokładam obraną cebulę. Gotuję dalej.
Po ok. 15 minutach wrzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Około 5 minut przed końcem gotowania dokładam buraki, fasolę i rozdrobnione mięso. Z zupy wyjmuję cebulę. Dodaję koncentrat pomidorowy i śmietanę. Przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Źródło: Naj