Do góry

Dania główne Przepis na:

Bezglutenowe racuchy z jabłkami

Bezglutenowe racuchy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 1509

Proponuję dziś przepis na przepyszne racuchy w wersji bezglutenowej. Są chrupiące i sycące. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (czasem ciut więcej)
  • 1 łyżka stołowa śmietany lub jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 2-3 starte jabłka na tarce o grubych oczkach
  • cynamon
  • olej do smażenia
  • cukier puder
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki.

    Potem dodajemy jajka, śmietanę, mieszamy, następnie stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, to dolewamy jeszcze trochę mleka, mieszamy.

    Umyte i obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do ciasta. Sypiemy cynamonem, mieszamy i ciasto gotowe.

    Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na złoto po kilka minut z każdej strony.

    Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierem. Oprószamy cukrem pudrem.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń