Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26143
Dodano: 13.09.2019
Odsłon: 4507
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.
Wymyte porcje rosołowe i mięso z golonki gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem.
Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy sos z papryk, opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie,
Przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.
Studzimy kasze.
Po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.
Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 40 minut.
Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 14 września 2019Zgłoś do usunięcia
Jestes najlepsza na smakerze i nie tylko! Tak kusisz, ze musze zrobic.3 Kto głosował? | Odpowiedz