Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kaszanka na mięsie z kurczaka, kaczki i indyka oraz ostrym sosem z papryczek habanero.

Biała kaszanka na mięsie z kurczaka, kaczki i indyka oraz ostrym sosem z papryczek habanero.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 2075

Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, mięsie z kurczaka, kaczki i indyka. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.

Składniki

  • wywar (rosół) 22 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 3 szklanki
  • kasza jęczmienna gruba 5 szklanek
  • kasza gryczana palona 2 szklanki
  • kasza gryczana biała 1 szklanka
  • mięso z korpusu i skrzydeł z kaczki, kurczaka i indyka - 1 kg
  • ostry sos z papryczek habanero 200 ml
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 10 metrów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy rozdrobnione mięso, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy.

  2. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita.

  3. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie.

  4. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza.

  5. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

  6. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.

  7. Smacznego!!!

    Kaszanki możemy zamrażać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 16 czerwca Pysznie Mariolu, jedyne, co bym zmienila, to proporcje miesa i kaszy. Z 11u szklanek suchej kaszy, to wyjdzie cale wiadro i do tego tylko 1 kg miesa? Poza tym super, jak zawsze.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 czerwca Super ,zresztą jak wszystkie Twoje wyroby:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń