Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biała kiełbasa na fasolce"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Fasolę moczyć przez noc. Następnie wodę odlać, fasolę przepłukać i gotować w świeżej. Osolić dopiero pod koniec, gdy będzie już miękka.
Cebulę i czosnek posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać boczek, a gdy będzie podsmażony, wrzucić pokrojone w dużą kostkę pomidory (bez skórki). Dusić chwilę razem, po czym zalać bulionem, dodać koncentrat i doprawić do smaku.
Kiełbaski umyć, gotować 10 minut, wyjąć. Duże żaroodporne naczynie natłuścić, napełnić fasolką z pomidorami a na wierzchu ułożyć ugotowane kiełbaski. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać ok. 15-20 minut.
ok. 75 minut
<strong>Superrada</strong>
Gdy mamy świeże zioła, zamiast mieszanki prowansalskiej warto do fasolki dodać tymianek cytrynowy, majeranek lub oregano, potrawa będzie bardziej aromatyczna.Źródło: Twoje Imperium