Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem to aromatyczne danie jednogarnkowe, w którym surowa kiełbasa podlega długiej obróbce cieplnej, w trakcie której łączy się ze wszystkimi pozostałymi smakami – słodyczą, kwaskowatością, lekką pikanterią. Długie pieczenie sprawia, że mięso jest soczyste, a owoce rozpływają się w ustach.
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulą jest doskonałą propozycją na Święta Wielkanocne, gdzie biała kiełbasa jest tradycyjnym daniem, a pieczenie nadaje jej wyjątkowej głębi smaku i delikatności. Świetnie sprawdzi się również jako syty, rozgrzewający obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Łączy w sobie prostotę przygotowania z zaskakującym aromatem. Składniki tego dania są bogate w błonnik, witaminy i antyoksydanty, które wspierają ogólne funkcjonowanie organizmu. Tak zapiekana kiełbasa idealnie pasuje do lekkiej sałatki lub surówki z sałaty lodowej.
Przepis zaleca użycie surowej białej kiełbasy, bo podczas długiego pieczenia wytapia się wewnętrzny tłuszcz i uwalniane są soki mięsne. To sprawia, że danie jest bogatsze i bardziej aromatyczne. Oczywiście możesz użyć kiełbasy gotowanej, ale całość będzie suchsza i mniej smaczna, ponieważ już wcześniej mięso utraciło większość tłuszczu i soków. Z kolei, jeśli chodzi o jabłka, używaj twardych, lekko kwaskowych odmian, np. Lobo, Jonagold, Granny Smith. Pokrój je na grubsze cząstki lub ósemki, a nie cienkie paski, dzięki czemu owoce nie rozpadną się w trakcie pieczenia.
Musztarda francuska jest najlepsza, ponieważ jej łagodny, słodkawo-kwaskowy smak i całe ziarna gorczycy nadają sosowi unikalnej tekstury i aromatu. Jeśli jednak nie masz tego gatunku, użyj innego. Najlepiej sprawdzi się łagodna musztarda dijon lub musztarda miodowa. Uważaj na ostrzejsze warianty, by kiełbasa nie stała się zbyt pikantna, ale wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji smakowych.
Czerwona cebula jest idealna, ponieważ jest słodsza niż biała i prezentuje się elegancko obok białej kiełbasy. Możesz użyć żółtej cebuli, która jest ostrzejsza, lub szalotki, która jest delikatniejsza, ale jeśli całość będzie dla ciebie zbyt intensywna, posyp warzywo szczyptą cukru. Alternatywnie przelej siekaną cebulę wrzątkiem, by utraciła nadmiar swojej ostrości.
Pamiętaj o nakłuciu wędliny, by nie zaczęła pękać - temu też służy przykrycie naczynia w piekarniku pokrywką lub folią aluminiową. Przy ostatnich 15 minutach pieczenia upewnij się, że używasz funkcji grillowania lub grzania góra-dół, i ewentualnie zwiększ temperaturę do 200 st. Celsjusza. Kiełbasa musi być ułożona na wierzchu owoców i cebuli, aby się przyrumienić, a nie być nimi przykryta. Zwracaj szczególną uwagę na dno naczynia - jeśli spód zacznie się przypalać, musisz działać od razu. Podlej zawartość dodatkowym sosem, a pod naczynie podłóż żaroodporną podkładkę lub drugą blachę. Alternatywnie wstaw całość do drugiej, większej formy wypełnionej wodą i pozwól kiełbasie piec się w kąpieli wodnej.
Podlewanie dania zapobiega przypaleniu, ale także nadmiernemu odparowywaniu płynu, przez co kiełbaski mogą stracić na soczystości. Sok jabłkowy to kluczowy składnik sosu, nadający mu słodyczy i aromatu doskonale kontrastującymi ze słonym i tłustym mięsem oraz kwaskowymi jabłkami. Jeśli nie masz soku jabłkowego, możesz użyć białego wina lub bulionu z dodatkiem łyżeczki miodu. Ciekawego aromatu doda też cydr.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem może być z powodzeniem wzbogacona o inne warzywa i dodatki. Jeśli chcesz dodać ziemniaki, paprykę, pora, pokrój je w małą kostkę lub cienkie plastry i dodaj do naczynia żaroodpornego na samym początku z jabłkami i cebulą. Warzywa muszą być dobrze zanurzone w sosie, by bez trudu mogły się ugotować.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1475
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1475
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ósemki lub na cienkie paski.
Pokrojoną cebulę z jabłkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę kładziemy w małych odstępach białe kiełbaski. Całość polewamy musztardą, sokiem z jabłek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy kilka gałązek rozmarynu.
Naczynie żaroodporne przykrywamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. 15 minut przed końcem ściągamy pokrywkę, żeby kiełbaski się ładnie przyrumieniły.
Upieczone białe kiełbaski z cebulą i jabłkiem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ciepłe kiełbaski serwujemy na talerze.