Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem
  • Dania główne
  • Przepis na

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

01.10.2025 Odsłon: 72470
5.0 (100 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem to aromatyczne danie jednogarnkowe, w którym surowa kiełbasa podlega długiej obróbce cieplnej, w trakcie której łączy się ze wszystkimi pozostałymi smakami – słodyczą, kwaskowatością, lekką pikanterią. Długie pieczenie sprawia, że mięso jest soczyste, a owoce rozpływają się w ustach. 

Pieczona biała kiełbasa - przepis na udany obiad dla całej rodziny 

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulą jest doskonałą propozycją na Święta Wielkanocne, gdzie biała kiełbasa jest tradycyjnym daniem, a pieczenie nadaje jej wyjątkowej głębi smaku i delikatności. Świetnie sprawdzi się również jako syty, rozgrzewający obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Łączy w sobie prostotę przygotowania z zaskakującym aromatem. Składniki tego dania są bogate w błonnik, witaminy i antyoksydanty, które wspierają ogólne funkcjonowanie organizmu. Tak zapiekana kiełbasa idealnie pasuje do lekkiej sałatki lub surówki z sałaty lodowej. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jaką białą kiełbasę i jabłka użyć? 

Przepis zaleca użycie surowej białej kiełbasy, bo podczas długiego pieczenia wytapia się wewnętrzny tłuszcz i uwalniane są soki mięsne. To sprawia, że danie jest bogatsze i bardziej aromatyczne. Oczywiście możesz użyć kiełbasy gotowanej, ale całość będzie suchsza i mniej smaczna, ponieważ już wcześniej mięso utraciło większość tłuszczu i soków. Z kolei, jeśli chodzi o jabłka, używaj twardych, lekko kwaskowych odmian, np. Lobo, Jonagold, Granny Smith. Pokrój je na grubsze cząstki lub ósemki, a nie cienkie paski, dzięki czemu owoce nie rozpadną się w trakcie pieczenia. 

Nie mam musztardy francuskiej - co robić? 

Musztarda francuska jest najlepsza, ponieważ jej łagodny, słodkawo-kwaskowy smak i całe ziarna gorczycy nadają sosowi unikalnej tekstury i aromatu. Jeśli jednak nie masz tego gatunku, użyj innego. Najlepiej sprawdzi się łagodna musztarda dijon lub musztarda miodowa. Uważaj na ostrzejsze warianty, by kiełbasa nie stała się zbyt pikantna, ale wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji smakowych. 

Alternatywa dla czerwonej cebuli 

Czerwona cebula jest idealna, ponieważ jest słodsza niż biała i prezentuje się elegancko obok białej kiełbasy. Możesz użyć żółtej cebuli, która jest ostrzejsza, lub szalotki, która jest delikatniejsza, ale jeśli całość będzie dla ciebie zbyt intensywna, posyp warzywo szczyptą cukru. Alternatywnie przelej siekaną cebulę wrzątkiem, by utraciła nadmiar swojej ostrości. 

Kiełbasa z piekarnika - jak ją piec? 

Pamiętaj o nakłuciu wędliny, by nie zaczęła pękać - temu też służy przykrycie naczynia w piekarniku pokrywką lub folią aluminiową. Przy ostatnich 15 minutach pieczenia upewnij się, że używasz funkcji grillowania lub grzania góra-dół, i ewentualnie zwiększ temperaturę do 200 st. Celsjusza. Kiełbasa musi być ułożona na wierzchu owoców i cebuli, aby się przyrumienić, a nie być nimi przykryta. Zwracaj szczególną uwagę na dno naczynia - jeśli spód zacznie się przypalać, musisz działać od razu. Podlej zawartość dodatkowym sosem, a pod naczynie podłóż żaroodporną podkładkę lub drugą blachę. Alternatywnie wstaw całość do drugiej, większej formy wypełnionej wodą i pozwól kiełbasie piec się w kąpieli wodnej. 

Podlewanie kiełbasy w trakcie pieczenia - najważniejszy krok

Podlewanie dania zapobiega przypaleniu, ale także nadmiernemu odparowywaniu płynu, przez co kiełbaski mogą stracić na soczystości. Sok jabłkowy to kluczowy składnik sosu, nadający mu słodyczy i aromatu doskonale kontrastującymi ze słonym i tłustym mięsem oraz kwaskowymi jabłkami. Jeśli nie masz soku jabłkowego, możesz użyć białego wina lub bulionu z dodatkiem łyżeczki miodu. Ciekawego aromatu doda też cydr. 

Czy można przygotować kiełbasę z innymi warzywami? 

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem może być z powodzeniem wzbogacona o inne warzywa i dodatki. Jeśli chcesz dodać ziemniaki, paprykę, pora, pokrój je w małą kostkę lub cienkie plastry i dodaj do naczynia żaroodpornego na samym początku z jabłkami i cebulą. Warzywa muszą być dobrze zanurzone w sosie, by bez trudu mogły się ugotować.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1475

do 60 min 60 min
23
wałek
wałek
Dania główne

Kluski z mięsem

Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski
  • Bułki

Odsłon: 799

do 30 min 30 min
9
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Delicja owocowa

Ciasta Delicja owocowa

Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Włoskie

Odsłon: 581

do 30 min 30 min
5
little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1298

do 15 min 15 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 2400

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Przetwory Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Ten sok to samo zdrowie. Warto pić.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 574

> 60 min >60 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1475

do 60 min 60 min
23
wałek
wałek
Dania główne

Kluski z mięsem

Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski
  • Bułki

Odsłon: 799

do 30 min 30 min
9
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Delicja owocowa

Ciasta Delicja owocowa

Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Włoskie

Odsłon: 581

do 30 min 30 min
5
little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1298

do 15 min 15 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 2400

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Przetwory Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Ten sok to samo zdrowie. Warto pić.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 574

> 60 min >60 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g surowej białej kiełbasy,
  • 3 jabłka,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • świeże gałązki rozmarynu,
  • natka pietruszki,
  • pół szklanki soku jabłkowego,
  • sól,
  • pieprz.
Sposób przygotowania:
1

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ósemki lub na cienkie paski.

2

Pokrojoną cebulę z jabłkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę kładziemy w małych odstępach białe kiełbaski. Całość polewamy musztardą, sokiem z jabłek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy kilka gałązek rozmarynu.

3

Naczynie żaroodporne przykrywamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. 15 minut przed końcem ściągamy pokrywkę, żeby kiełbaski się ładnie przyrumieniły.

4

Upieczone białe kiełbaski z cebulą i jabłkiem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ciepłe kiełbaski serwujemy na talerze.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki