Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak w Waszych domach, ale u mnie mundialowe szaleństwo zaczęło się na dobre. Dlatego specjalnie dla moich kibiców przygotowałam jedno z ich ulubionych potraw w piłkarskiej wersji. Zapraszam zatem na biało-czerwone kopytka.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Buraki obrać i ugotować najlepiej na parze, zostawić do wystudzenia, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Zimne ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wbić jajko, dodać mąki i wyrobić ciasto. 2/3 ciasta odstawić na bok (będą to białe kluski). Do pozostałego ciasta dodać starte buraczki i wyrobiać dalej, warto dodać jeszcze trochę mąki.
Na stolnice posypaną mąką wyłożyć ciasto. Na małą porcję czerwonego ciasta położyć taką samą porcję ciasta bialego i uformować wałeczek, a następnie wykrawać tzw. kopytka (wielkość wedle uznania).
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie delikatnie wrzucić kopytka, gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)