Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie niedrogie i proste przepisy, kotlety bidulki to zdecydowanie propozycja dla was. To wręcz idealna propozycja dla oszczędnych kucharzy, którzy nie lubią marnować żadnych składników. Bidulki to również świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy pomocy tłuczka lub przepuść przez praskę, tak aby powstało gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj tak aby powstała jednolita masa.
Przygotuj nadzienie do kotletów. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż je razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Poczekaj, aż z patelni odparuje nadmiar płynu. Dopraw całość solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną podziel na kulki o średnicy około 3 cm. Każdą z nich rozpłaszcz w rękach, tak aby powstał niezbyt gruby placek. Na środku połowy placków ułóż porcję farszu grzybowego, a następnie przykryj je plackami bez farszu. Sklej dobrze brzegi i uformuj kotleciki.
Kotlety Bidulki smaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionym sosem lub surówką. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż możesz też podawać je na zimno.