Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycja polskiej kuchni, którą bardzo lubię :D
Kapustę kiszoną odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy delikatnie na oleju i dodajemy do kapusty wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym, podsmażonymi na złoto żeberkami oraz sporą szczyptą mielonego kminku. Wszystko dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Grzyby (wcześniej namoczone) pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą podwawelską (można ją wcześniej przyrumienić). Wszystko zalać przecierem pomidorowym i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Na godzinę przed końcem gotowania dodać suszone śliwki, sól, pieprz, ostrą paprykę i cukier do smaku.
Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień, a z każdym podgrzewaniem jest jeszcze smaczniejszy i bardziej wyrazisty.
Życzę smacznego! :)
Poznaj sprawdzony przepis na domowy bigos z mięsem, wędzonym boczkiem i kiełb...
Odsłon: 716
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 80
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 212
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 169
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 80
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 212
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 169
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy delikatnie na oleju i dodajemy do kapusty wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym, podsmażonymi na złoto żeberkami oraz sporą szczyptą mielonego kminku. Wszystko dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Grzyby (wcześniej namoczone) pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą podwawelską (można ją wcześniej przyrumienić). Wszystko zalać przecierem pomidorowym i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Na godzinę przed końcem gotowania dodać suszone śliwki, sól, pieprz, ostrą paprykę i cukier do smaku. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień, a z każdym podgrzewaniem jest jeszcze smaczniejszy i bardziej wyrazisty. Życzę smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety mielone z cukinii
Dania główne
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Dania główne
Tarta z kurkami i boczkiem (średnica 32 cm)
Dania główne
Leniwe kluski. Przepis ze starego zeszytu.
Kotlety mielone z cukinii
Pełne smaku!
Odsłon: 46
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Staropolski przepis na smaczne pierogi, polecam ten przepis.
Odsłon: 44