Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24847

Dodano:

Odsłon: 13466

Tradycja polskiej kuchni, którą bardzo lubię :D

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 białe cebule
  • 1 pętko kiełbasy podwawelskiej
  • 700 g żeberek wieprzowych
  • ząbek czosnku
  • około 10 suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • ziarenka ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 garść suszonych grzybów
  • cukier
  • sól i pieprz
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta ostrej papryki
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy delikatnie na oleju i dodajemy do kapusty wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym, podsmażonymi na złoto żeberkami oraz sporą szczyptą mielonego kminku. Wszystko dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

    Grzyby (wcześniej namoczone) pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą podwawelską (można ją wcześniej przyrumienić). Wszystko zalać przecierem pomidorowym i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Na godzinę przed końcem gotowania dodać suszone śliwki, sól, pieprz, ostrą paprykę i cukier do smaku.

    Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień, a z każdym podgrzewaniem jest jeszcze smaczniejszy i bardziej wyrazisty.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń