Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na bigos to kwintesencja tradycji i klasyki. Składniki są proste, a po ich połączeniu i długim gotowaniu na małym ogniu, otrzymasz pyszne danie. Bigos możesz przygotować kilka dni przed ważną uroczystością, a nawet go zamrozić.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1773
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1543
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1513
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1862
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1773
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1543
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1513
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1862
Składniki
Przygotuj najpierw kapustę. Umyj ją, poszatkuj drobno i sparz wrzątkiem. Następnie zalej wodą aż całość się zanurzy i zacznij gotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i zostaw aż kapusta zrobi się miękka.
W jednej misce zanurz suszone śliwki. Do drugiej miski dodaj ciepłą, przegotowaną wodę i wrzuć grzyby. Zamieszaj. Zostaw obydwie miski, aby śliwki i grzyby zmiękły.
Wieprzowinę, wołowinę i kiełbasę umyj, osusz, a następnie pokrój w małą kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso aż się zarumieni. Odsącz z tłuszczu i odstaw. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na tej samej patelni.
Teraz przygotuj kapustę kiszoną. Pokrój ją drobniej i podsmaż na patelni, na której wcześniej robiło się mięso i cebula. Pod koniec smażenia dodaj odsączone grzyby, ale nie wylewaj z nich wody. Jeśli są dość duże, możesz je pokroić na drobniejsze części. Całość posól i popieprz.
Do dużego garnka przełóż ugotowaną białą kapustę, mięso, cebulę, podsmażoną kapustę kiszoną i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, od razu przełóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, sól i pieprz. Jeśli używasz jałowca, także teraz go dołóż do garnka. Całość zamieszaj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Po 30 minutach dodaj odsączone suszone śliwki. Wlej czerwone wino. Gotuj na małym ogniu najlepiej przez kilka godzin. Odstaw do ostudzenia i drugiego dnia, jeszcze przed podaniem, także gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.