Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny bigos dworski charakteryzuje się szlachetnym, głębokim smakiem, który przywołuje na myśl najlepsze czasy polskiej kuchni. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne, chociaż wymaga od nas nieco cierpliwości. Pamiętaj, że bigos należy do tych potraw, które z każdym podgrzaniem smakują jeszcze lepiej.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1500
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 240
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1500
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 240
Składniki
Suszone grzyby przełóż do miseczki, namocz w dwóch szklankach zimnej wody. Przykryj i odstaw na 12 godzin, dzięki czemu grzyby zmiękną. Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wody) i pokrój je.
Kapustę kiszoną odciśnij, posiekaj i przełóż do garnka. Dodaj około 2,5 szklanki wody (kapusta powinna być przykryta wodą). Świeżą kapustę posiekaj, przełóż na sitko i sparz wrzątkiem. Gdy odcieknie, przełóż ją do garnka z kiszoną kapustą, zakryj pokrywką i zagotuj. Gdy kapusty zagotują się, zmniejsz moc palnika tak i gotuj pod przykryciem przez około godzinę.
Łopatkę wieprzową oraz wołową i karkówkę pokrój na niewielkie kawałki. Roztop na patelni smalec i włóż pokrojone mięso. Podsmażaj je przez około 30-40 minut na średniej mocy palnika (od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką).
Po około godzinie gotowania kapusty dodaj do niej wszystkie przyprawy, grzyby oraz wodę, w której były one namaczane. Całość dokładnie zamieszaj. Następnie dodaj podsmażone mięso, ponownie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika. Pamiętaj o regularnym mieszaniu bigosu, by się nie przypalił.
Pokrój drobno boczek i przełóż go na patelnię po mięsie. Wytop z niego nieco tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę. Całość smaż przez około 10 minut, a następnie dodaj do gotującego się bigosu. Kiełbasę pokrój w kostkę i przełóż do bigosu. Posiekaj drobno suszone śliwki i je również dodaj do bigosu.
Gotuj bigos na niewielkiej mocy palnika przez około 4 godziny. Około 2 godzin przed końcem gotowania dodaj do niego wino. Jeśli lubisz, to pod koniec gotowania możesz też dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego. Pamiętaj, że odgrzewany w kolejnych dniach bigos smakuje jeszcze lepiej niż od razu po przygotowaniu.