Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos hultajski to mieszanka wszystkiego, co dobre – aromatycznej kiełbasy, odrobiny wołowiny, wędzonego boczku czy suszonych grzybów. Niby nic tu nie jest kradzione, ale wygląda jakby ktoś łapczywie zgarnął wszystkie najlepsze kąski. Innowacją w tym daniu jest sposób wykonania – zamiast klasycznego gotowania, pieczemy bigos w piekarniku, dzięki czemu otrzymuje wyrazisty smak. Spróbuj i przekonaj się na własnej skórze, że chytre, hultajskie połączenia i metody smakują najlepiej!
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 57
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 64
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 57
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 64
Składniki
Grzyby włóż do garnka, zalej 500 ml wody i odstaw na godzinę lub całą noc. Namoczone grzyby gotuj ok. 15-20 minut, a gdy ostygną, pokrój je w cienkie paski. Nie wylewaj wody po grzybach! Mięso wołowe i wieprzowe pokrój w kostkę, oprósz mąką i przesmaż na 1 łyżce smalcu. Włącz większy ogień, aby mięso szybko się obsmażyło – dzięki temu zachowa soczystość. Następnie dopraw solą, czarnym pieprzem, zalej ok. 500 ml wody, przykryj garnek pokrywką i duś mięso ok. 40 minut.
Kiełbasę pokrój w (pół)plasterki, a boczek w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekaj i przesmaż na 1 łyżeczce masła, aż stanie się miękka i błyszcząca. Dodaj boczek i krótko przesmaż, aby się zrumienił. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, a jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać pod bieżącą wodą. W dużej misce wymieszaj kapustę, wołowe i wieprzowe mięso, cebulkę z boczkiem, ugotowane grzyby i koncentrat pomidorowy. Dopraw majerankiem, ziołowym i czarnym pieprzem, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia lub prodiża. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, podlej ok. 200 ml wody (użyj wody, w której gotowały się grzyby), zamknij pokrywę i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia podlej bigos 1-2 razy wodą.
Upieczony bigos hultajski serwuj od razu po przygotowaniu, choć pełnię smaku uzyska dopiero kolejnego dnia, po ponownym podgrzaniu.