Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma swój patent na bogos. Poniżej moja wersja – bigos na bogato.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3429
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2703
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 120
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 93
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3429
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2703
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 120
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 93
Składniki
Na początek przygotowujemy dwa duże garnki. Składniki będziemy po równo dzielić.
Białą kapustę szatkujemy, wrzucamy do pierwszego dużego garnka i dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli.
Do drugiego garnka kładziemy kiszoną kapustę – jeśli jest zbyt kwaśna przepłukujemy wcześniej wodą i odcedzamy. Dodajemy liście laurowe, kulki ziela angielskiego, ziarna jałowca i ziarna pieprzu – po równo na każdy garnek. Podlewamy kapustę wodą w obu garnkach i gotujemy przez pół godziny.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu wytopionym z kiełbasy.
Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka z kiszoną kapustą. Połowę cebuli przekładamy do garnka z kapustą kiszoną, a połowę do garnka z białą kapustą.
Mięso (wołowinę i schab) kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie ok. 2 godzin. Następnie pieczemy bez przykrycia pół godziny w 200 C. – po 15 minutach przewracamy na drugą stronę, by równo się opiekło. Przekładamy do garnka ze świeżą kapustą. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Obie kapusty gotujemy z mięsem przez kolejne pół godziny. Gdy biała kapusta zmięknie, to łączymy ją z kapustą kiszoną. Mieszamy, wlewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu. Dodajemy powidła, przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Mieszamy co jakiś czas pilnując, by woda się nie wygotowała – dolewamy w razie potrzeby. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.