Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma swój patent na bogos. Poniżej moja wersja – bigos na bogato.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 58
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2481
Polecam.
Odsłon: 455
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 674
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1998
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 58
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2481
Polecam.
Odsłon: 455
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 674
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1998
Składniki
Na początek przygotowujemy dwa duże garnki. Składniki będziemy po równo dzielić.
Białą kapustę szatkujemy, wrzucamy do pierwszego dużego garnka i dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli.
Do drugiego garnka kładziemy kiszoną kapustę – jeśli jest zbyt kwaśna przepłukujemy wcześniej wodą i odcedzamy. Dodajemy liście laurowe, kulki ziela angielskiego, ziarna jałowca i ziarna pieprzu – po równo na każdy garnek. Podlewamy kapustę wodą w obu garnkach i gotujemy przez pół godziny.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu wytopionym z kiełbasy.
Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka z kiszoną kapustą. Połowę cebuli przekładamy do garnka z kapustą kiszoną, a połowę do garnka z białą kapustą.
Mięso (wołowinę i schab) kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie ok. 2 godzin. Następnie pieczemy bez przykrycia pół godziny w 200 C. – po 15 minutach przewracamy na drugą stronę, by równo się opiekło. Przekładamy do garnka ze świeżą kapustą. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Obie kapusty gotujemy z mięsem przez kolejne pół godziny. Gdy biała kapusta zmięknie, to łączymy ją z kapustą kiszoną. Mieszamy, wlewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu. Dodajemy powidła, przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Mieszamy co jakiś czas pilnując, by woda się nie wygotowała – dolewamy w razie potrzeby. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.