Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma swój patent na bogos. Poniżej moja wersja – bigos na bogato.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11941
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 122
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8687
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155401
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1172
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11941
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 122
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8687
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155401
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1172
Składniki
Na początek przygotowujemy dwa duże garnki. Składniki będziemy po równo dzielić.
Białą kapustę szatkujemy, wrzucamy do pierwszego dużego garnka i dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli.
Do drugiego garnka kładziemy kiszoną kapustę – jeśli jest zbyt kwaśna przepłukujemy wcześniej wodą i odcedzamy. Dodajemy liście laurowe, kulki ziela angielskiego, ziarna jałowca i ziarna pieprzu – po równo na każdy garnek. Podlewamy kapustę wodą w obu garnkach i gotujemy przez pół godziny.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu wytopionym z kiełbasy.
Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka z kiszoną kapustą. Połowę cebuli przekładamy do garnka z kapustą kiszoną, a połowę do garnka z białą kapustą.
Mięso (wołowinę i schab) kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie ok. 2 godzin. Następnie pieczemy bez przykrycia pół godziny w 200 C. – po 15 minutach przewracamy na drugą stronę, by równo się opiekło. Przekładamy do garnka ze świeżą kapustą. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Obie kapusty gotujemy z mięsem przez kolejne pół godziny. Gdy biała kapusta zmięknie, to łączymy ją z kapustą kiszoną. Mieszamy, wlewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu. Dodajemy powidła, przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Mieszamy co jakiś czas pilnując, by woda się nie wygotowała – dolewamy w razie potrzeby. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.