Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos na bogato

Bigos na bogato

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 218

Dodano:

Odsłon: 8775

Bardzo intensywny, ciemny bigos, Najlepszy !

Składniki

  • Kapusta biała średnia głowa
  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Boczek plaster
  • Schab
  • Kiełbasa wiejska
  • Kiełbasa żywiecka
  • Mięso wieprzowe
  • Mięso wołowe
  • Śliwka suszona 4 szt
  • Cebula biała 2 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Przyprawy:
  • Goździki 2 szt.
  • Miód 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • Kminek
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Lubczyk
  • Pieprz
  • Papryka ostra
  • Jałowiec
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bigos na bogato

Przygotowanie

  1. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy niewielka ilością wody, solimy, dajemy kminku i gotujemy do miękkości.
    Kiszoną kapustę kroimy i gotujemy z wodą w osobnym garnku.

    Grzyby suszone oraz śliwki wędzone zalewamy wodą, najlepiej dzień wcześniej. Miękkie grzyby gotujemy chwilę na gazie. Wody z grzybów i śliwki nie wylewamy !

    Na patelni smażymy boczek, na tłuszczu z boczku cebulę a następnie czosnek. Kroimy mięso na małe kawałeczki, przyprawiamy i smażymy.
    Jeśli mamy wołowinę lub karkówkę to należy ją pierwsze obsmażyć a później chwilę zagotować. Nie ma takiej potrzeby w przypadku schabu oraz szynki wieprzowej.
    Gdy mięso jest już dobrze wysmażone i nie surowe dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i smażymy aż straci większość wody. Po wysmażaniu taką patelnię zalewamy szklanką bulionu.

    Ugotowaną kapustę odcedzamy i wlewamy do niej zawartość patelni.
    W trakcie gotowania dodajemy grzyby oraz śliwki - wraz z wodą w której się moczyły. Także jałowiec, ziele angielskie oraz liście laurowe.
    Przyprawiamy miodem, goździkiem oraz przyprawami których nam brakuje do smaku.

    W połowie gotowania ( ja gotuję bigos ok. 3 godziny, w razie potrzeby dolewam rosołu ) rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej przyprawione kiełbasy.
    Nie należy używać oleju, tłuszcz z kiełbas jest wystarczający.

    Usmażone kiełbasy wrzucamy do bigosu.
    Podajemy ze świeżym chlebem.
    Bigos warto zagotować także na drugi dzień, po trzech dniach nabiera właściwego aromatu. Można go zamrozić.

    Bigos powinien być kwaśny, słony i ostry z lekką nutka słodyczy.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń