Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tuż po świętach z pozostałych wędlin oraz smaków spod pieczenia mięs przygotowuję aromatyczny bigos. Tradycyjnie aby wydobyć głębię wszystkich smaków wolno gotuję bigos przez 2-3 dni. Tak przyrządzony bigos skrywa w sobie najlepsze świąteczne smaki.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12999
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1477
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14313
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5916
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12999
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1477
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14313
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5916
Składniki
W dużym garnku umieszczam smak spod mięs dodaję kiszoną kapustę. Doprowadzam do zagotowania. Zmniejszam ogień i wolno gotuję. W trakcie gotowania dodaję suszone grzyby, śliwki, podduszoną na oleju cebulę i owoce jałowca. Duszę 2 godziny dodaję pokrojone w kawałki wędliny i duszę kolejną godzinę. Wlewam wino gotuję, aż odparuje alkohol. Bigos odstawiam do wystudzenia.
Następnego dnia ponownie zagotowuję i gotuję na wolnym ogniu około godziny. Co jakiś czas bigos należy zamieszać. Na koniec doprawiam solą i pieprzem ponieważ smak na którym był gotowany bigos był wystarczająco doprawiony.